18 april 2017

Studenten van de opleiding Biologie, Voeding en Gezondheid van Aeres Hogeschool hebben de afgelopen weken onderzoek gedaan naar interventies die kunnen bijdragen aan een gezondere Almeerse jeugd. Afgelopen vrijdag presenteerden zij de resultaten van dit onderzoek in het Stadhuis van Almere.

De studenten presenteerden verschillende campagnes die ze bedachten om ouders te overtuigen dat zij moeten proberen te voorkomen dat hun kinderen beginnen met roken en om hen te stimuleren voor gezondere voeding te kiezen. Vervolgens was het woord aan wethouder René Peters, die zijn mening gaf over deze campagnes! 

Stoppen met roken

Zo bedachten de studenten een campagne met posters in Abri’s, Mupi’s en in Utopolis, de Almeerse bioscoop, waarop een “tip van de dag” te zien is. Zoals: “wanneer je stopt met roken, bespaar je geld”. Ook ondervonden de studenten dat een intensieve mediacampagne bij kan dragen aan gedragsverandering bij ouders, wanneer er wordt ingespeeld op hun schuldgevoel. Daarbij zal er een hulplijn worden opgericht, waar de ouders terecht kunnen voor hulp. Ook kan een informatieve folder worden uitgedeeld waarin de schadelijke gevolgen van roken worden uitgelegd. 

Gezonde voeding

Om de ouders ervan te overtuigen vaker te kiezen voor gezonde voeding, bedachten de studenten een ‘supermarktproeverij’ . Daarbij worden goedkope, gezonde producten aangeprezen in de lokale supermarkt. De studenten bedachten ook een lesprogramma. Op school zullen de kinderen les krijgen over ontbijt, avondeten, suiker in frisdranken en het lezen van etiketten op voeding. De ouders zullen op verschillende manieren worden betrokken bij deze lessen, en de kinderen worden gestimuleerd om met hun ouders te praten over de lessen. 

De wethouder aan het woord

Wethouder René Peeters  van Jeugd, maatschappelijke ontwikkeling, onderwijs en sport
is erg enthousiast over de ideeën van de studenten. Volgens hem hebben de studenten goed ingespeeld op wat mensen belangrijk vinden. Daarom lijkt het hem slim om te benadrukken dat mensen geld kunnen besparen wanneer zij stoppen met roken. Ook is hij blij met ideeën zoals de proeverij, die snel uitgevoerd kunnen worden. “De gezondheid van de kinderen is een heel belangrijk onderwerp”, aldus de wethouder. “In het stadhuis mag al niet meer worden gerookt, maar ik zal mij er persoonlijk hard voor maken dat dit ook gaat gelden voor plekken rondom het stadhuis!”