29 juli 2016

Op 29 juli werden de zonnepanelen op het dak van het Topsportcentrum in Almere Poort in gebruik genomen. De installatie van bijna 900 zonnepanelen levert jaarlijks maar liefst 240.000 kWh, ruim 25% van het energieverbruik van het Topsportcentrum. Daarmee is dit de grootste zonnepaneleninstallatie in Almere.

Tegelijk met de plaatsing op het Topsportcentrum, is ook het dak van het naastgelegen splinternieuwe sportcomplex Olympia Kwartier van zonnepanelen voorzien. Deze installatie is wat kleiner en levert elk jaar 90.000 kWh, ook zo’n 25% van het energieverbruik van dit gebouw.

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Om haar vastgoed te verduurzamen plaatst de gemeente op alle gemeentelijke gebouwen waar dit mogelijk is zonnepanelen. Met de plaatsing op het Topsportcentrum en het Olympia Kwartier hebben nu 52 van de 100 geschikte gebouwen panelen. In 2018 moet het laatste pand voorzien zijn. 20% van het totale energieverbruik van alle gemeentelijke gebouwen zal dan zelf opgewekt worden.

Om het gemeentelijk vastgoed nog duurzamer te maken worden er sinds 2014 ook energiebesparende maatregelen genomen. Deze moeten ervoor zorgen dat in 2022 het energieverbruik in alle gemeentelijke gebouwen 20% lager is dan in 2013.

Het streven is om met de combinatie van zonnepanelen en energiebesparende maatregelen in 2022 40% van het energieverbruik van de panden zelf op te wekken. 

Deze afspraken zijn gemaakt in het kader van het programmaplan Energie Werkt! Daarbij is de doelstelling dat Almere in 2022 Energieneutraal is. Met het plaatsen van de zonnepanelen komen wij weer een stapje dichterbij ons doel.